Una setantena de cellers ja han confirmat la seva participació a la Fira del Vi de Falset

12/04/2017

Una setantena de cellers participaran en la Fira del Vi de Falset (Mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant, que se celebrarà entre el 29 d’abril i l’1 de maig. Quan encara falten quinze dies per al certamen, la xifra d’inscripcions segueix ben viva i tot fa pensar que se superarà (o almenys s’igualarà) la xifra de 73 cellers de l’edició de 2016. La inauguració de la Fira tindrà lloc el dissabte 29 d’abril a les 12 hores, amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i amb un acte d’homenatge a algunes de les persones i institucions que han estat clau en el salt endavant vitivinícola que ha fet la comarca del Priorat al llarg dels darrers 25 anys.

Pel que fa als cellers ja inscrits, es manté la proporció de l’any passat i vora un 55% pertanyen a la DOQ Priorat i un 45% a la DO Montsant. D’aquesta setantena de  cellers, són una seixantena els que tindran stand a Falset, mentre que la resta participaran en els tastos adreçats a professionals i “wine lovers” que s’han programat al llarg del certamen. 

La Fira tindrà aquest any tres dies de durada: del dissabte 29 d’abril fins al dilluns 1 de maig del 2017. Així doncs, el certamen es prolongarà un dia més del que és habitual arran de la circumstància que el dilluns és un dia festiu (l’1 de maig), tot potenciant els actes professionals i especialitzats.

El programa de la Fira ja es pot consultar a ww.firadelvi.org. Seran tres dies de cellers i tastos als carrers de Falset, en horari ininterromput de 11 a 21 hores (dissabte i diumenge) i de 11 a 14 hores (dilluns). La Fira del Vi de Falset es tornarà a caracteritzar enguany per habilitar un seguit d’espais que acolliran tastos i activitats paral·leles adreçats als amants del vi i per una clara aposta per actes pensats exclusivament per a un públic professional.

Alhora, el pas dels anys ha convertit la Fira del Vi en un esdeveniment de caràcter comarcal, amb un programa carregat d’actes en pobles de tota la comarca. Així, a banda dels actes a Falset, en aquests moments ja hi ha previstos tastos a Bellmunt (Tast de les Mines i Nit de les Mines), Porrera (Tast de carinyenes), Capçanes (Nit de les garntaxes), Gratallops (Tast amb dones, Vi-night i Tast amb llops), Masroig (Trobada de food trucks), Torroja (Tast de Cal Compte) i Poboleda (Vidart Priorat).

Inauguració i homenatge

La inauguració de la Fira (el dissabte 29 d’abril a les 12 del migdia i al Teatre de L’Artesana) comptarà també amb un homenatge a persones i institucions que han estat fonamentals en el desenvolupament vitivinícola dels darrers anys. Entre d’altres, els homenatjats seran: l’Escola d’enologia Jaume Ciurana (un pilar de la formació enològica dels darrers trenta anys a la comarca), els vinaters Álvaro Palacios, René Barbier i Josep Lluís Pérez; l’expresident del Celler de Capçanes, Francesc Blanch, i les cooperatives de Falset i Marçà, en reconeixement a la seva històrica fusió.

“Des de fa 22 anys, la Fira sempre ha estat un testimoni del que ha anat passant en el sector vitivinícola a la comarca i entenem que ara ha arribat el moment de reconèixer públicament la gran feina que han fet algunes persones i institucions i que ens han dut om ara som”, raona Jaume Domènech, alcalde de Falset.

D’altra banda, Reus serà la ciutat convidada aquesta edició, amb la qual cosa participarà en la fira amb un estand, alhora que s’organitzaran alguns actes, tot posant en comú el programa de la Fira del Vi i el de la Capitalitat cultural de Reus, que se celebra aquest 2017. L’alcalde de Falset, Jaume Domènech, ha assegurat que “la Fira del Vi de Falset s’ha convertit en la Festa Major de la comarca del Priorat, en un aparador de vins i cultura i és per això que, amb motiu de la seva capitalitat cultural, hem cregut que Reus havia de ser la ciutat convidada d’aquest any”.

Arran d’aquesta entesa, el proper dijous 20 d’abril a les 19.30 hores s’ha previst un acte de presentació de la Fira a la ciutat de Reus (al local cultural de Cal Massó). L’acte vol donar a conèixer l’edició d’aquest any del certamen i comptarà amb la presència dels alcalde de Reus i de Falset, Carles Pellicer i Jaume Domènech, respectivament. L’acte, però també comptarà amb un concert del Quintet Montsant, que és un dels espectacles culturals previstos per als dies de la Fira. El Quintet Montsant presenta part del repertori més destacat escrit per a corda i percussió a final del segle XX i principi del XXI.

Aquest any, també hi haurà una denominació d’origen convidada, que serà la DO Empordà i tindrà presència a la Fira amb un stand i els seus vins. D’aquesta manera, la fira mira d’agermanar-se, estretir llaços i buscar complicitats amb d’altres denominacions vitivinícoles. Més enllà del secto vitivinícola, també han confirmat la seva participació a la fira la DOP Siurana i altres empreses oleícoles de la comarca.

Altres notícies