La Fira del Vi de Falset afronta el darrer cap de setmana d’una edició especial, en la qual els cellers han fet d’estands i tota la comarca del Priorat ha estat el “recinte firal”. Un cop s’acabi el certamen dilluns vinent, la Fira del Vi (Mostra dels vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant) haurà fet possible gairebé 2.500 reserves de tastos en els cellers.
El certamen, en aquesta 26a edició, s’ha repensat i adaptat expressament a la pandèmia i les mesures sanitàries en vigor, amb la qual cosa s’ha prolongat tot el mes de maig, amb 52 cellers oferint degustacions prèvia reserva mitjançant una plataforma online. La fórmula posada en marxa ha estat ben simple: davant la impossibilitat de tenir grans concentracions de gent en un sol espai, els interessats han pogut desplaçar-se als cellers amb la idea de tastar i comprar els vins de manera semblant a com ho farien en una edició del certamen convencional.
Arribat el moment de passar balanç, els organitzadors es mostren satisfets. A falta de comptabilitzar les reserves que puguin generar-se aquests últims dies, hauran estat prop de 2.500 els tastos, dels quals un 55% corresponen a cellers de la DOQ Priorat i un 45% de la DO Montsant (en una proporció semblant al percentatge de cellers de les dues denominacions que han participat de la Fira del Vi d’aquest any).
Pel que fa al públic que s’ha desplaçat als cellers del Priorat, un 47% són de les comarques de Barcelona i, encara més concretament, en un 20% dels casos han estat de Barcelona ciutat. Tarragona (5,8%) i Reus (6,9%) són altres ciutats amb un important pes entre els visitants que ha tingut la comarca durant el mes de maig. Pel que fa a la resta, la distribució dels públics queda molt repartida arreu de totes les comarques de Catalunya.
“Tot buscant solucions arran de la pandèmia, hem trobat una fórmula que amb tota seguretat volem continuar l’any vinent, sempre que seguim comptant amb la complicitat dels cellers i de les denominacions d’origen”, afirma l’alcalde de Falset i president de la comissió organitzadora, Carlos Brull. De fet, segons Brull, “aquesta és una fórmula que ens ha de permetre celebrar la Fira com l’havíem fet durant 25 anys, de manera presencial el primer cap de setmana de maig, i seguidament fer possible que el certamen es mantingui viu durant tot el mes amb activitats als pobles i tastos als cellers”.
Els cellers participants, d’altra banda, ja han començat a fer arribar les enquestes de satisfacció a l’organització. A falta encara de la recepció de totes les opinions, de les enquestes se’n desprèn que un 75% dels cellers que han participat en la Fira tenen intenció de repetir l’experiència de cara a l’any vinent. Respecte al grau de coneixement del món del vi per part dels visitants, els cellers opinen que un 60% tenia un nivell “mitjà”, mentre que un 10% el tenia “alt” i un 30% “baix”
Finalment, i a tenor de les enquestes de satisfacció del públic, un 95% dels visitants afirma que repetiria l’experiència si es tornés a produir, alhora que un 61% assegura que ha aprofitat la Fira per passar el cap de setmana o “més de dos dies” a la comarca.