La Fira del Vi de Falset arriba aquest 31 de maig a la seva fi després de facilitar gairebé 600 visites a cellers de la DO Montsant i la DOQ Priorat durant tot el mes de maig. D’aquesta manera, culmina una fira que aquest any, d’una banda, va representar el retorn a la presencialitat, en el format que era habitual fins a l’arribada de la pandèmia i, d’una altra, ha replicat la fórmula de 2021, fent possible la reserva de tastos a cellers mitjançant una plataforma online.
La Fira de Vi de Falset (Mostra dels Vins de la DO Montsant i la DOQ Priorat) tanca així la seva 27a edició amb unes xifres que deixen els organitzadors molt satisfets: el rècord històric de degustacions de vi servides a Falset el primer cap de setmana de maig; una setantena de cellers implicats i gairebé 600 reserves formalitzades a cellers durant el mes de maig.
“La Fira del Vi de Falset va néixer amb vocació de servir a tota la comarca i al sector del vi, i crec que 27 anys després el certamen continua sent útil perquè ens hem sabut adaptar als temps, no hem perdut la vocació de sumar i hem sabut connectar amb un públic cada cop més interessat en el món del vi i amb més ganes de descobrir la terra d’on surten els vins que els agraden”, opina Carlos Brull, alcalde de Falset i president de la comissió organitzadora.
En aquest sentit, pel que fa al públic que s’ha desplaçat als cellers del Priorat, al voltant d’un 50% són de les comarques de Barcelona i, majoritàriament, de Barcelona ciutat. Tarragona i Reus són altres ciutats amb un important pes entre els visitants. Pel que fa a la resta, la distribució dels públics queda molt repartida arreu de totes les comarques de Catalunya.
Pel que fa al perfil del visitant, l’enquesta que han respost els cellers participants en el certamen indica que un 50% dels visitants tenen un coneixement del vi “alt”, mentre que un 25% són de nivell “mig”.
La Fira als cellers ha permès que la comarca s’hagi tornat a convertir en un gran aparador vitivinícola tot el mes de maig, donant continuïtat a la fórmula dissenyada durant la pandèmia amb l’objectiu que la Fira no s’aturés i seguís sent útil als cellers, malgrat els diversos confinaments.
De fet, “la proposta de Fira al llarg de tot el mes de maig ha permès als visitants transcendir la visita d’un dia i organitzar estades d’un cap de setmana o de més dies amb la idea de conèixer millor la comarca i les seves propostes enoturístiques”, segons Carlos Brull.