Una de les zones productores de vi que en els darrers anys han assolit més prestigi arreu del món
Parlar de la regió del Priorat és parlar d’una de les zones productores de vi que en els darrers anys han assolit més prestigi arreu del món. Els Priorat s’han situat entre els vins més apreciats del planeta gràcies a molts factors. Entre els més reconeguts hi ha la seva intensa fidelitat al terrer, un terrer integrat en un paisatge de gran bellesa que s’ha mantingut inalterat al llarg dels segles, marcat per la presència del sòl de llicorella (pissarra autòctona) i en què fins avui s’ha preservat l’essència i la identitat dels pobles en harmonia amb l’entorn i els conreus. Per això es pot dir que paisatge natural, paisatge humà i vi són indestriables al Priorat. Un vi que parla amb veu pròpia, una veu única, del seu terrer. Un vi que és la veu de la llicorella.
La DOQ Priorat és l’única reconeguda a Catalunya com a Qualificada i una de les dues úniques que existeixen amb aquest segell a l’Estat espanyol, d’acord amb els requisits de qualitat i sistemes de producció que se segueixen en aquesta zona vitivinícola. Les característiques de la DOQ Priorat converteixen els seus vins en únics i exclusius, i això fa que només els vins d’aquesta denominació d’origen portin arreu del món el nom de la seva terra: Priorat. Un territori on una orografia i un sòl molt exigents imposen una viticultura heroica, reconeguda per l’organisme internacional que aplega les regions vinícoles amb aquestes característiques, el Centre per a la Recerca, Estudi i Valorització de la Viticultura de Muntanya (CERVIM), del qual forma part el Consell Regulador de la DOQ Priorat.
En formen part 9 pobles, que són: Bellmunt del Priorat, Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant i el seu nucli agregat Scala Dei, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, La Vilella Alta i La Vilella Baixa. A més d’aquests nou municipis, la DOQ Priorat abasta la part nord del terme municipal de Falset (zona Masos de Falset) i la part est del terme municipal d’El Molar (Solanes del Molar).
La implantació del conreu de la vinya com a cultiu de referència en aquesta zona té els seus orígens en la creació, durant el segle XII, de la Cartoixa d’Escaladei, un nucli monacal fidel als preceptes de la regla de Sant Bru (c. 1030 – 1101). Aquest monjo va portar al Priorat els coneixements sobre viticultura acumulats a les terres de la Provença i fou a Scala Dei on els monjos van trobar un indret de silenci, solitud i natura que feia possible desenvolupar el seu carisma. Set pobles de les rodalies formaven part del domini del prior de l’abadia i d’aquí li ve a aquesta zona el nom de Priorat.
La Seu del Consell Regulador de la DOQ Priorat és a la vila de Torroja del Priorat situada al cor de la denominació d’origen. Una gran fita del Consell Regulador ha estat el reconeixement com a Denominació d’Origen Qualificada, a principis de la dècada de 2000, que va suposar la redacció d’un nou reglament que accentuava la importància del territori, recollia les innovacions tècniques i establia rigoroses mesures de protecció dels vins per tal de garantir-ne la qualitat.
Durant tot l’any es pot gaudir dels vins Priorat al seu territori d’origen a través de diferents mostres i tastos populars que es poden trobar a la Guia d’Activitats Culturals i Festes Locals, consultable al web www.doqpriorat.org i a http://doqpriorat.org/app/